Lördag 30 Maj

Se livet från den ljusa sidan

Vi har alla våra dagar då livet känns tyngre än vanligt och det är tillåtet men om alla dagar känns tunga då är det fel. Vi kan inte leva i det som varit och visst kan minnen vara både smärtsamma och svåra att lägga åt sidan. Det är då du behöver bestämma dig för att det som hänt inte får ta över ditt liv. Stänga dörren till det och gå vidare för att må bättre. Negativa känslor för inget gott med sig och att försöka se det från denn positiva sidan underlättar. Jag vet att det inte allt är möjligt t ex vid dödsfall eller allvarlig sjukdom. Däremot så tror jag att vi många gånger hindrar oss själva att leva livet fullt ut. Vi binder och vrider på det som varit och vad hjälper det? Det tar energi och även om vi kommer fram till hur det skuĺle ha varit måste vi inse att det blev inte så i verkligheten och vi kan inte göra om det.

Om det är något jag lärt mig det senaste året så är det att se livet från den ljusa sidan. Inte alltid så lätt och jag får påminna mig själv hela tiden. Varje dag försöker jag ta fram något positivt.  Idag är det positivt för det är lördag och strålande solsken dessutom är jag ledig. Behöver inte vara så märkvärdigt.

Det dyker fortfarande upp Flashback från min tid som spelare och dessa minnen är mindre roliga... Jag har fått en dyrbar ring av min svärmor för några månader sedan men den är för liten och behöver göras större hos en guldsmed. Träffade min svärmor igår och hon så att vi skuĺle gå till guldsmeden för att göra om ringen. Just i det ögonblicket kunde jag verkligen känna den hemska känslan som jag hade för några år sedan när jag spelade. Om det hade varit då skuĺle jag redan pantsatt ringen och givetvis redan spelat upp pengarna. ..Kände hur jag rös i kroppen samtidigt som jag kunde känna lugnet över att det är nu och jag har ringen kvar och är spelfri. Så det vändes till en obeskrivlig lycka och tacksamhet.

Onsdag 27 Maj

Positiva tankar

Jag försöker tänka positivt dels för att må bättre och för att inte lägga min energi på negativa tankar och känslor. Det går väl inte alltid så bra men jag försöker i alla fall. Det är lätt att påverkas av negativitet från andra människor och då är det säkert lika lätt att sprida det. Så det är mitt mål nu att vara på den positiva sidan. Givetvis handlar det också om vad som händer i livet och allt går det inte att vara positivt inställd till.

Det sägs att ett gott skratt förlänger livet och i så fall lär min man bli mycket gammal. Han är verkligen en glad människa med mycket humor. I dessa tider då COVID-19 är i farten behöver vi hitta glädjeämnen. Det behöver inte vara så stort och mitt glädjeämne är idag att nu är det 24 månader kvar sedan är jag skuldfri hos KFM. 

Läser om hur dåligt konsumentskydd det finns för spelberoende och att det behövs strängare krav och riktlinjer på spelbolag. Sedan finns det de som säger att spelandet inte har ökat. Det tror jag inte på för det finns säkert ett stort mörkertal. Sedan är det säkert många som fått återfall och då hoppas jag att de berättar och ber om hjälp omgående. Då behöver inte skadan bli så stor och föreningen för spelberoende finns som stöd och hjälp. Tyvärr är det ofta skammen som stoppar oss spelberoende. Vi försöker till varje pris dölja att vi spelat och vinna tillbaka för att slippa berätta vilket vi sällan lyckas med. Till slut får vi ändå krypa till korset och berätta...

Lättnaden är så stor som spelfri. Ändå kan jag få en knut i magen när jag skriver om spelberoende så ärren gör fortfarande ont och minnena finns kvar.  Jag är densamma fast ändå inte.. Som människa har jag ändrat mig på många vis och jag hoppas det mesta är fördelaktigt. 

Lördag 23 Maj

Det händer inte mig

Det är lätt att döma andra utifrån sitt eget perspektiv och tänka att så skuĺle jag aldrig göra. Tänk på att du inte är i samma situation och du vet inte hur du kommer att reagera om du hamnar där. Jag tror att vi får börja tänka lite utanför våra egna ramar och allt kan vi inte förstå. Dessutom så bestämmer vi allt för godtyckligt att något är rätt eller fel utan att ha en aning om hur det verkligen förhåller sig. Varför måste vi döma så snabbt och med vilken rätt bestämma att det är rätt eller fel?

Det finns mycket fördömande om spelberoende som kan uppfattas som att de som blir spelberoende är slarviga och inte kan ta hand om sin ekonomi. Jag är varken slarvig eller oaktsam med min ekonomi. Tvärtom har jag alltid velat ha ordning och reda. Betalt mina räkningar i tid sedan jag var 18 år och aldrig fått en betalningspåminnelse förrän jag blev spelberoende. Det är väl bara att sluta spela säger de som inte vet hur ett spelberoende fungerar. Tänk om det hade varit så lätt men det är en lång process att sig igenom och det behövs stöd och hjälp på vägen.

Så nästa gång du tänker: hur kunde hon/han göra så eller så skuĺle jag aldrig göra... Kanske finns det orsaker som du inte vet något om? 

Alla kan vi hamna i en situation som vi aldrig kunnat föreställa oss. Då är det inte så lätt att veta hur reaktioner och handlingar kommer att falla ut.

Tisdag 19 Maj

Reflektioner

Som spelberoende är det svårt att tänka rationellt och beslut som fattas är ogenomtänkta och ibland idiotiska. Hjärnan fungerar inte som den ska och är helt upptagen av spel. Finns inget annat som spelar någon roll. Det är svårt att beskriva för någon som inte har varit spelberoende. Alla beroenden är svåra och jag har läst någonstans om en läkare som uttalat sig och jämför det med att fastna i ett heroinmissbruk. Det är så många spelberoende som spelar bort både familj, släkt, vänner, hem och kanske förlorar sitt arbete. Därför är också självmordsstatisiken på en hög nivå. Människor orkar inte leva med skamkänslorna och ångesten. Det är tragiskt och många gånger är det en mamma  eller pappa som inte orkar utan ger upp. 

För anhöriga och utomstående uppstår många frågor. Varför sa du inget? Varför bad du inte om hjälp? Svaret är skam och skuldkänslorna och som spelberoende tror du alltid att du ska lösa det genom en storvinst. Tyvärr blir det sällan så och även om du vinner kommer du att spela tills sista kronan... Ja det är sjukt och spelberoende är klassat som en sjukdom. Kanske kommer då frågan hur kan du bestämma dig för att sluta spela och också förbli spelfri? Det finns flera verktyg, spärra sig på Spelpaus.se, 0-tolerans ( som spelberoende kan du inte spela "lite"), möten på föreningen för spelberoende. Du blir aldrig frisk men med dessa verktyg går det att förbli spelfri. Ditt spelberoende kommer alltid att finnas i bakgrunden och att vara medveten och uppmärksam på det är oerhört viktigt. 

Givetvis får jag leva med att det har blivit tråkiga konsekvenser av mitt spelberoende. Däremot så får det inte ta över mitt liv. Jag är något mer än bara spelberoende. Medmänniska, mamma, fru, vän och arbetskamrat är något som jag är.De som jag sårat och gjort illa under min tid som spelberoende behöver också gå vidare i livet. Under en kort tid hann jag med mycket, började spela år 2015 och har nu varit spelfri sedan juli 2018. Så under 3 år hände mycket.

Lite tankar en tisdagsmorgon kl 5 på morgonen. Fåglarna kvittrar redan och det är ljust ute. En ny arbetsdag framför mig. Det bästa som finns är att få skriva ner mina tankar och att dela dem med andra kanske ger något för de som läser min blogg.

Lördag 16 Maj

Ta beslut

Jag har alltid haft svårt att bestämma mig, om jag valt rätt alternativ. Det har blivit bättre med åren som med allting annat. Självkänslan är nog bättre vilket gör att jag vågar tro på mig själv. Det finns ett beslut som jag aldrig tvivlat på om det var/ är rätt och det är mitt beslut att vara spelfri. Jag kan känna en slags befrielse av att vara spelfri. Inget dåligt samvete, jag kör med öppna kort, inga undanflykter, lögner eller halva sanningar. Det går inte att beskriva den känslan av att göra "rätt" då jag under en period hamnade på villospår. Hela mitt liv var byggt på lögner något som var ohållbart i längden. 

Så att vara spelfri ger sinnesro samtidigt som jag blir starkare som människa. Det gör mig ont när jag läser debattartiklar om att spelbolagen drabbas hårt av att regeringen vill skydda konsumenten i dessa svåra tider. Konsumenten är väl ändå den som får mest illa. Ett spelberoende kan förstöra livet för en hel familj om det vill sig iĺla. Vi vet inte heller mörkertalet och jag tror att det fortfarande finns en viss skam när ett spelberoende uppstår. Ett mycket tufft beroende som ger så lite men förstör så mycket.

Jag har ett bra liv utan att behöva spela och att känna sig fri är nog det som betyder mest för mig. Om 48 dagar har jag varit spelfri i 2 år. Svårt att fatta att det verkligen är jag som har klarat det. Det ska bli många fler år men jag tar ett år i taget. Jag är ett levande bevis på att det går att ta sig ur ett spelberoende även om det alltid finns där. Det går att få tillbaka ett någorlunda liv men det tar tid och att ta emot hjälp och stöttning är en hjälp på vägen. Spärra sig på Spelpaus.se är en förutsättning för att vara spelfri och det är till stor hjälp. 

Tisdag 12 Maj

Bra som jag är

Jag är inte sämre människa för att jag har ett spelberoende vilket jag en period ansåg mig vara. Det är inte svårt att trycka ner sig själv och känna sig mindre värd. Jag vet inte varför men det finns människor som får mig att känna mig svag i deras sällskap. Kanske är det något som jag inbillar mig men jag har kommit fram till att jag behöver inte umgås med dessa människor. Väljer bort det för att må bra. Jag känner mig stark som spelfri och jag lyckades ta beslutet att bli spelfri och det räddade mitt liv. Tänker ibland tillbaka på hur långt nere i spelträsket jag varit. Det tog över mitt liv och jag tappade bort mig själv. 

Jag uppskattar livet på helt annat vis nu och det behöver inte vara så märkvärdigt för att jag ska må bra. Detta märkliga år som verkligen är annorlunda då vi alla påverkas av COVID-19. En pandemi som hela världen har fått känna av och det kommer ta lång tid innan det blir som vanligt. Känns som det kommer närmare och närmare. I helgen var det en som avlidit i COVID-19 i vårt bostadsområde, 72 år. 

Tiden går så fort och nu när våren är här och allt slår ut är det så vackert. Fågelkvitter tidigt på morgonen och det blir ljust tidigt. Våren är den bästa årstiden för mig. Lagom värme och solsken ibland så det kan inte vara bättre. 

Lördag 9 Maj

Livserfarenhet

Om jag hade vetat allt jag vet idag så hade mitt liv sett annorlunda ut men så är det inte. Det är av erfarenheter som jag lärt mig och idag vet jag var jag står och hur jag vill ha det i fortsättningen. Mina erfarenheter har varit dyrköpta både av ekonomiska bekymmer och av känslomässigt skäl. Mitt spelberoende har spelat en stor roll och varit orsaken till mycket men inte allt. Jag har slutat klandra mig själv för att jag är spelberoende. Väljer att vara spelfri samtidigt som jag vet att mitt spelberoende varar livet ut.

Det gör mig ont att höra att så många har fått återfall. Spelar ingen roll att de varit spelfria i 1, 3, 5 eller 7 år. Spelberoende är en sjukdom vilket märks i återfallsfrekvensen. I dessa tider när COVID-19 har gjort att föreningen för spelberoende inte har fysiska möten utan enbart på distans är det många som inte klarar sig och återfaller i spel. Så det visar på att möten på föreningen för spelberoende behövs och hjälper människor. 

Att Spelpaus.se har en så otroligt idiotiskt regel som gör att du inte kan spärra dig livet ut på spelbolag. Efter 1 år måste du avaktivera och sedan spärra dig igen. Hur många människor är det som inte klarar det utan får återfall när de avaktiverar och då tar de chansen och spelar brutalt, förlorar, måste vinna tillbaka och för att till sist spärra sig igen men med kanske 100  000 kr i skuld. Så onödigt bara för att regeringen inte kan ändra på lagen.

Så jag är ödmjuk med mina 22 månader som spelfri. Vet att allt kan hända men tror ändå att jag står stadigt och känner mig lugn och trygg i att vara spelfri.

Tisdag 5 Maj

Min egen väg

Jag har alltid varit en människa som gärna håller mig lite i bakgrunden och tycker inte om att stå i centrum. Än mindre att prata inför många men det har jag fått erfarenhet på möten på föreningen för spelberoende. Går väl lite lättare nu men jag är fortfarande inte bekväm och lyssnar hellre. Jag kan nog upplevas som tystlåten och när jag var yngre hade jag väldigt ont av det. Numera bryr jag mig inte så mycket om vad andra människor tycker och tänker om mig. Jag har fått ett bättre självförtroende och vet att jag är duktig och ambitiös i min yrkesroll. Sådant stärker både självkänsla och självförtroende. 

Jag följer inte heller strömmen och gör som alla andra utan väljer min egen väg. Det som passar mig och känns rätt, finns ingen anledning att utsätta mig för något som jag inte vill och att bara göra det för någon annans skull blir aldrig bra. En ny väg kanske öppnar upp för nya möjligheter. Den upptrampade stigen är bekväm att gå men blir också trist och innehållslös. Att utforska livet är att samla erfarenheter och kanske nya idéer. 

I helgen letade jag efter ett gammalt kakrecept i mina gamla mail. Receptet var från 2017 och råkade då hitta mail från min tid när jag spelade på casino. Mail där jag lovade min man att jag aldrig mer skuĺle spela.. löften som jag svek gång på gång. Då var jag inte klar med mitt spelande, ville inte erkänna för mig själv att jag var spelberoende och trodde fortfarande på att nästa gång så vinner jag stort... Det rör om i mig när jag tänker tillbaka. Vilken skillnad, då och nu. Ibland känns det som att det var en annan person som spelande. En främling som jag inte vill kännas vid. Så blir det när spelberoende tar över ens liv och känslan av att vara spelfri är obeskrivlig och ibland får jag nypa mig i armen för att fatta att jag kommit så här långt.

 

Fredag 1 Maj

Sköna Maj

Så var det en ny månad, ett oskrivet blad och tiden får utvisa hur denna Maj månad ska bli. En av de härligaste månaderna i mitt tycke och allt är framför oss. Sommaren och semestern och inget blir som det brukar. Covid-19 kommer närmare och närmare. Fler och fler blir smittade och dödsfall ökar för varje dag. En mycket underlig värld vi lever i och det kommer att vara så i många månader. När det vänder så kommer vi människor säkert vara förändrade. Det påverkar oss alla på ett eller annat vis. 

Det skrivs en hel del om att problem med spelberoende ökar i dessa tider. Jag läste att Storbritannien skulle pausa spelreklam i ett antal veckor med början i Maj. Hoppas att Sverige gör likadant. Vi behöver inte spelreklam i dessa tider. Ekonomiska problem kan vara orsaken till spelberoende och problemen förvärras oftast av att spela. Det blir en ond cirkel och svårt att ta sig ur. 

Tre dagars ledighet och nu hoppas jag på solsken istället för regn och blåst. I alla fall någon dag i helgen. Vädret påverkar humöret och allt går så mycket lättare när det är fint väder.